Westerling draait zich om in zijn graf

De opleiding bij het “korps Commandotroepen” in Roosendaal is stilgelegd. De reden: er is een dodelijk ongeluk gebeurd met scherpe munitie. Laat dat even tot u doordringen: de opleiding van de elite-eenheid van het Nederlandse leger is tot nader order gestaakt, omdat eerst onderzocht moet worden hoe het dodelijke incident heeft kunnen plaatsvinden.

Je zou bijna gaan denken dat het KCT, net als indertijd de Lichtdebiele Brigade naar Srebrenica, op het punt staat te worden ingezet voor een genocide-operatie. Daarvoor heb je namelijk, zoals indertijd in Srebrenica, half- of slecht opgeleide jongens nodig. En natuurlijk een laffe commandant zoals overste Karremans. Aan laffe officieren natuurlijk geen gebrek in het Nederlandse leger van vandaag, maar van de mannen kun je nooit helemaal zeker zijn. Daarom vermoedelijk dit overdreven gedoe, alsof het gaat om een beroepsvoetballer.

Te gek voor woorden natuurlijk. Denkt u dat de opleiding tot SS-Fahnenjunker in Bad Tölz, waaraan zoveel Nederlandse jongens met succes hebben deelgenomen, zou zijn gestaakt omdat er iemand voor zijn harsens was geschoten? Denkt u dat Kapitein Westerling, de stamvader van de commando’s, jongens in zijn elite-eenheid zou hebben geaccepteerd die nog nooit het fluiten van scherpe munitie hadden gehoord? Die nog nooit door een veld met hindernissen en prikkeldraad waren getijgerd, terwijl de kogels op een meter boven de grond over hen heen floten?

Misschien ligt hier een mooie taak voor die bolle met zijn importbruid. Ach nee, laat ook maar. Die viert natuurlijk vakantie ergens in Griekenland met zijn gezinnetje. Thuis heeft hij ook al niets te vertellen, laat staan buitenshuis.