Democratie is een mooi woord, meer niet

De KGB, Gestapo en de Stasi konden er slechts van dromen, van de mogelijkheid om de burger altijd en overal in de gaten te houden. Het werd weliswaar geprobeerd, maar het lukte nooit helemaal. Er was teveel mankracht voor nodig. Nu kan het wel en voorwaar, de Nederlandse Stasi werpt zich met veel enthousiasme en vol overgave op de nieuwe taak. We wisten natuurlijk altijd wel dat er geen wezenlijk verschil is tussen de Nederlanders die werken voor de politie, de AIVD de MIVD de NCTV (en Joost mag weten welke andere schimmige clubs de regering er nog meer op na houdt), en de ijverige en toegewijde dienaren van de Stasi.

Zoals de DDR indertijd het beruchte en gevreesde Ministerium für Staatssicherheit (Stasi) had, heeft Nederland sinds 2010 het “Ministerie van Veiligheid en Justitie”. Net als in de DDR komt “veiligheid” op de eerste plaats. Nee, natuurlijk niet uw veiligheid, brave burger, maar die van de staat. Eigenlijk heeft Nederland nu officieel ook zijn eigen Stasi, net als indertijd de DDR.

Nu werpt de politie zich op de “sociale media” om u nog beter in de gaten te kunnen houden. Je zou je inmiddels toch afvragen, wat nu het probleem was met de Duitsers toen ze Nederland bezet hielden. De Duitsers hadden immers ook het beste met ons voor en hielden ons altijd en overal in de gaten. Voor onze eigen veiligheid. Net als nu: “U wordt gefilmd voor Uw en onze veiligheid”, staat er op het hoofdkantoor van de Nederlandse Stasi in Den Haag.

U kunt er helaas niets aan doen dat u wordt afgeluisterd en gefilmd. Nederland is een democratie en de DDR was dat ook: de “Duitse Democratische Republiek.” Maar democratie betekent niet dat de burger invloed heeft op het beleid, het is een mooie term die aardig klinkt, meer niet.