De dader staat boven verdenking

Wie ooit het stuk “De Banananmonarchie” van Hofland heeft gelezen, zal zich er niet over verbazen dat het OM de rechter heeft gevraagd de zaak tegen Joris Demmink te seponeren. De uiterst integere, corpulente VVD’er Opstelten (was ooit minister) zei het al (2014): “Het was niks, het is niks en het wordt niks.” Diens niet minder integere en zéér bekwame voorganger Jan Hein Donner zei in 2003 over de beschuldigingen aan het adres van Demmink: “Er is nog geen spoor van rook, laat staan van vuur.”

Net als burgemeester Dicker Dack, lijken Opstelten en zijn voorgangers en opvolgers misschien een beetje wereldvreemd, maar ze houden de belangen van de burgers (en natuurlijk ook die van hunzelf en van hun vrinden) scherp in het oog. Het zijn, kortom, autoriteiten die zich uiterst gewetensvol kwijten van hun taak. Echte goede bestuurders , regenten dus, die Nederland al voortbrengt sinds de 17de eeuw, de VOC-tijd waar Jan Peter Balkenende zo hartstochtelijk naar terug verlangde, zijn echter schaars.

Zulke regenten, die natuurlijk ook gewoon mensen zijn, maken wel eens een fout en dan moeten ze worden beschermd. Zo werkt dat namelijk en dat is niet zo vreemd, want het landsbelang weegt nu eenmaal zwaarder dan het belang van de enkeling.

En Joris Demmink heeft Nederland een leven lang op bekwame wijze gediend en moet rustig van zijn oude dag kunnen genieten. Dat heeft hij wel verdiend. Vandaar dat hij , net als in de beroemde film De dader staat boven verdenking (Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto, 1970) van Elio Petri, niet wordt vervolgd voor zijn daden.